Activiteiten Groep 5


Sinds 24 maart is onze eigen Keerkringapp in de lucht. Recente foto's en verhalen kunt u op onze eigen App vinden die gratis te downloaden is in de Appstore.

Spelletjesavond

Dammen, monopoly, domino, kaarten, dat stond vrijdagavond 18 maart op het programma. Erg gezellig. Als laatste was groep 5 aan de beurt met de bingo. De grote vraag onder de voetbaljongens was: Wie gaat die bal winnen?! Sven was de gelukkige! Iedereen heeft een leuke prijs gewonnen. Er was nog een kwartiertje over aan het eind en wat kan je dan nog doen? Verstoppertje door de hele school. Best wel spannend eigenlijk 's avonds in die donkere lokalen. Kortom een geslaagde avond!

     

Crea

Elke woensdag hebben de groepen 5 tot en met 7 crea. Om de 4 weken word je met je groepje bij een klas ingedeeld en daar maakt iedereen een knutselwerkje. Bij groep 5, met meester Henk, bijvoorbeeld een kleiwerkje en in de grote ruimte iets met figuurzagen. Na 4 woensdagen moet het werkje eigenlijk al af zijn, maar als dat niet het geval is mag je als je vrije tijd op school hebt, het af maken of als je dat wil, mee naar huis nemen. Na 4 weken wordt ook het beste werkje gekozen en die mag dan in een vitrine. Zo kan iedereen de werkjes zien. De crea is van 11:40 tot 12:30 uur.

Gemaakt door uw Razende Reporter Jasper uit groep 8.

Crea RR3.JPGCrea RR6.JPGCrea RR4.JPG

Crea RR2.JPGCrea RR1.JPGCrea RR.JPG                              Crea RR5.JPG


De Springende Plantjes.

Wat een heerlijke middag om in de tuin te werken met de kinderen! Op vrijdag 11 maart 2016 zijn alle kinderen zeer actief bezig geweest in of rond de tuin.

Zo was er een groepje in de tuin bezig met het omscheppen van de composthoop , wat aan de schoenen na afloop te zien een vies werkje was, vooral bij Lara. In de klas was er een groepje bezig met het in orde maken van het  eerste moestuintje van de bekende grootgrutter.

Desley en Hamza zijn begonnen met het creëren van een extra perkje in de tuin, wat door de tegels nogal een zwaar werkje was. Ook zijn er veel kinderen geweest die voor het bijenhotel al de nodige takken verzameld hebben.

Kortom, een geslaagde middag!

        

Rugbyclinic 

Donderdag 10 maart had groep 5 een bijzondere gymles: er kwam namelijk een oud-spelervan het Nederlands team een gastles geven over de rugbysport.

Er kon nu eindelijk door sommigen echt gebeukt worden tegen kussens , maar ook werd er aandacht besteed aan het overspelen , overgooien  en overschieten van die lastige rugbybal.

Hoewel enkele kinderen van te voren het een beetje eng vonden , bleek tijdens en na de les dat iedereen genoten had! Niet in de laatste plaats door de enthousiaste manier van lesgeven van meneer Chris.

        


Verslag spelletjesmiddag groep 5


Na twee weken zweten , concentratie, ploeteren op alle toetsen sloten we deze periode af met een spelletjesmiddag op vrijdag 29 januari. Veel kinderen hadden (Oud Hollandsche ) gezelschapsspelen meegenomen.

Zo had Dewi het echte poepspel (?) meegenomen. En zeg nou zelf, wat is er leuker dan een scheetkussen op de stoel van de meester neer te leggen en hij erop gaat zitten.

Kortom, een leuke en gezellige  middag!

Schoolskiën

Zaterdag 23 januari hebben 3 teams van De Keerkring meegedaan aan de schoolskikampioenschappen op de borstelbaan in de Merwelanden. Voor Lara, Riley en Senna was dat een eitje, de andere skiers moesten even wennen. Want skiën op een borstelbaan is toch even wat anders dan in de echte sneeuw! We hadden vroeg afgesproken, dus we hebben goed kunnen oefenen. De eerste manch was om de slalom te oefenen, de andere 2 telden echt mee. In elk team zat 1 wedstrijdskiër, in ons geval Lara, Riley en Senna en 2 kinderen die niet echt op skiën zitten. Maar Vera, Carola, Stacey, Merle, Josephine en (gastskiër, we hadden net er eentje te weinig) Tijn hebben het super gedaan. We zijn niet bij de eerste 3 geëindigd, maar we hebben een supergezellige en supersportieve middag gehad!

 

Ondernemend leren

Mocht u gedacht hebben dat er deze periode niets te doen was voor het bedrijf, dan heeft u het goed mis! Afgelopen vrijdag 11 december zijn de kinderen druk in de weer geweest om de omgeving van het voetbalveld weer schoon te krijgen. Gewapend met nieuw aangeschafte
grijpers hebben ze weer vele zakken vuil opgehaald.

Ook hebben enkele kinderen zich gewaagd aan het bijeen harken van de composthoop, oude
schoenen/laarzen waren beslist niet overbodig. Wilt u er nogmaals aan denken om uw kind op
vrijdag oude kleding en schoeisel aan te laten trekken?

   
   

Sinterklaas


Na een spannende twee laatste weken, wat waren ze nerveus en druk, was het vrijdag
4 december eindelijk zover, de Sint kwam onze school met een bezoek vereren.
Na het binnenhalen van de goedheiligman, zijn de kinderen in de groep verder gegaan met het
lezen van de gedichten, het bewonderen van de surprises, het uitpakken van de cadeaus en het
genieten van hetgeen ze gekregen hadden. Alles verliep in een prettige en gezellige sfeer
en iedereen vond de cadeaus erg mooi. Kortom, iedereen tevreden.

Zo en nu maar weer op naar het volgende feest! 

Meester Henk 40 jaar in het onderwijs

Het is meester Henk niet aan te zien, maar hij is al 40 jaar meester. Om dat te vieren hebben we 
hem vrijdag 14 november echt verrast. Toen hij op school kwam mocht hij niet de klas in. Hij moest verplicht thee drinken met juffrouw Carla in de grote ruimte. Zijn klas was namelijk versierd en hij moest door een erehaag van kinderen naar de klas toe. Na luid toegezongen te zijn door groep 5 t/m 8 kreeg hij van alle 40 kinderen uit groep 5 en 6 een roos en een kaart. Na nog even gezellig in de kring gekletst te hebben moest er toch gewerkt worden. Meester Henk had snel nog voor een traktatie gezorgd, cake met slagroom ging er wel in! Na schooltijd was er nog even tijd voor de meester en de juffen om wat te drinken en nog een paar cadeaus te geven. Want 40 jaar meester zijn is niet zomaar iets, wij hopen dat deze bijzondere meester nog lang op De Keerkring blijft!

        Schapekoppen

Groep 5 heeft vanmiddag, 5 november 2015, een gastles gehad over zwerfvuil. Saskia den Ouden van milieucentrum Weizigt vertelde over zwerfafval , wat dat is, hoe lang het duurt voordat het door de natuur is opgeruimd of niet, en hoe je de woonomgeving schoon kunt houden. 
Aangezien het bedrijf De Springende Plantjes de omgeving van de school mede schoonhouden, kunnen wij meedoen met een project over zwerfvuil, nl.” Schapekoppen”. 

Iedere week kunnen wij door het schoonhouden van de schoolomgeving schapekoppen verdienen. Dat zijn Dordtse munten die ongeveer € 1,25 waard zijn. Deze munten gaan wij verdienen en verzamelen in een spaarpot in de klas. Waarvoor we gaan sparen weten we nog niet definitief. Enkele ideeën waren er al wel: schoppen, kruiwagens, een vijver. Tevens deden de kinderen een quiz over zwerfvuil en kregen een petje en een Donald Duck. U gaat vast nog over dit project horen!!!!

Springende Plantjes
 
In de herfst hebben de Springende Plantjes het erg druk met de bladeren op het plein!
 
 
Gids in Boekenland

Dinsdag 28 oktober werd groep 5 opgewacht in de klas door juf Diane van de bibliotheek. Dit in het kader van boekpromotie, hoe houdt je kinderen aan het lezen? Het project is genaamd : “Gids in Boekenland”.Natuurlijk ging de les over kinderboeken; welke boeken vind je leuk, welke genres kun je zoal in de bibliotheek en boekenwinkels vinden en hoe kies je nu een boek om te lezen?

Dus….veel vertellen over en voorlezen uit diverse boeken. Ook hebben de kinderen een paspoort gelezen die ze moeten invullen wanneer ze een boek uit hebben, daarna is er zelfs een stempel van de meester of juf voor in het paspoort.

De volgende 6 weken heeft de groep een collectie kinderboeken van de bieb te leen. Er werd driftig aangevallen op de boeken en velen hebben vanmiddag het laatste kwartier in hun boek gelezen.

Kinderboekenweek

In het kader van de kinderboekenweek 2015 met als thema “Raar, maar waar”zijn de kinderen op vrijdagmiddag 9 oktober bezig geweest met enkele proefjes.

Een proefje ging over gezichtsbedrog en liet zien hoe dat werkt. Een ander proefje liet de kinderen ervaren hoe je door een ansichtkaart heen kunt stappen. Ook zijn we bezig geweest met het maken van een boemerang en als laatste leerden ze een manier om wanneer je zout en peper door elkaar gooit, deze met behulp van een ballon en een wollen trui (statische elektriciteit) weer kunt scheiden. Misschien iets voor thuis om te proberen?

Op bijgaande foto’s is te zien hoe kinderen uit groep 5 vol enthousiasme in de weer zijn geweest.

    
    


Drievliet

Het was een heerlijke dag voor een schoolreisje. Het werd dan ook een topdag in Drievliet!

        Schooljaar 2014 - 2015
Groep 4

Dansen met ToBe

  
 


Koningsspelen

De kinderen hebben weer een fantastische dag gehad. Leuke spelletjes, sportieve clinics, heel veel hulpouders, mooi weer, van baby t/m groep 8, iedereen had wel iets leuks te doen. de foto's spreken boekdelen! 

   
   
   
  
 
  
 

   
 


De Vliegende Postduif

De Vliegende Postduif is weer druk bezig geweest met het maken van paaskaarten voor de mama's of papa's, opa's en oma's om ze fijne paasdagen te wensen.


Spelletjesavond

Monopoly, sjoelen, Pim Pam Pet en nog heel veel andere gezelschapsspelletjes op school doen als het al donker is, elk jaar vinden de kinderen dit weer een superleuke activiteit. Maar het allerleukste is toch wel de bingo waarbij iedereen een mooie prijs wint!

      

      

      

      

Keerkringshow, 13 februari

Deze keer stond de Keerkringshow in het teken van de liefde. Active Kids Angel en Resy hebben de geweldige onderdelen van alle groepen, fantastisch aan elkaar gepraat. 


Na de CITO

Het is weer even lekker spelen na al die cito toetsen!!!!

  

 
De Vliegende Postduif


Groep 4 is weer hard aan het werk geweest voor de vliegende postduif, met het maken van kaarten voor nieuwe kleuters. 
 
 
 
 
  
Kerstviering

Groep 4 zag er weer prachtig uit deze kerstviering op school. De haren waren keurig en er waren zelfs stropdassen bij de jongens te zien. En wat heeft iedereen heerlijk gegeten. De avond was een groot succes.


 

Kerstcrea

Overal in de school kon geknutseld worden. In elk klaslokaal, in de grote hal waren kinderen in de weer met kerststukjes, glitters, papierknipsels, pannenkoeken... Het was een gezellige ochtend. Met een speciaal bedankje aan alle hulpouders!

   
                                               
  


Sinterklaas

   
   
  


Keerkringshow

Ook deze keer had iedereen weer goed geoefend voor de Keerkringshow. 
Sinterklaasliedjes, Sinterklaasdansje, een Frans liedje, gedichtje en 2 toneelstukjes. 
Meester Henk stal de show met zijn optreden als Sinterklaas!

 


Het Bootverhaal

Na het toneelstuk Het Bootverhaal zijn de leerlingen van groep 1 t/m 4 helemaal klaar voor de aankomst van Sinterklaas en zijn Pietermannen. Juffrouw Claudia verkleedde zich als Sinterklaas en juf Monique, juf Linda en juf Freeke verkleedden zich als de Pieten. Sinterklaas was ziek en had allemaal gekleurde stippen op zijn gezicht. Het duurde even voordat Dokterpiet het juiste drankje had gevonden om Sint Claudia beter te maken, maar met behulp van de kinderen is het gelukt. Eenmaal genezen werd hard 'Zie ginds komt de stoomboot' gezongen en nu is Dordrecht echt klaar voor de intocht van morgen.

    
   


Ondernemende school

   
   


Keerkringshow

De laatste vrijdag voor de vakantie stond de middag weer in het teken van de Keerkringshow. Gepresenteerd door Luuk en Isa van de Active Kids liep alles op rolletjes. Het thema was 'Feest', dus de liedjes, toneelstukje, gedicht en dansjes waren nog feestelijker dan normaal. De volgende Keerkringshow komt er al weer snel aan, 28 november zien we vast weer nieuwe fantastische optredens!  

   
  

 

 
Vrijdagmiddag

In groep 4 wordt hard gewerkt, en aan het eind van de week zijn we ook best welk moe, maar....... gelukkig mogen we op vrijdag het laatste uurtje lekker spelen en dat doen we dan ook graag met lego, blokjes of tekenen en knutselen etc.
Hier zijn we net het gebouwde speeddomino aan het omgooien.
Spannend!!!!!!Schoolreis


We zijn op schoolreis geweest, jaaaa, naar Blijdorp.
We gingen in een soort voetbalbus met tafels erin en heel veel mensen zwaaiden ons uit.
De reis duurde wel lang hoor, want er was steeds file en Blijdorp is niet eens ver weg.
Toen we er aankwamen mochten we met ons groepje met een moeder mee of met een juf en zelf weten wat we wilden zien. We mochten ook een speurtocht doen als we wilden.
En we hebben heel veel leuke, enge, mooie, gekke dieren gezien... en heel veeeeel gesnoept en natuurlijk in de grote speeltuin gespeeld, want dat vinden we nog altijd heel erg machtig.
Het was wel heel warm hoor.... het liefst hadden we onze kleren uitgetrokken, onze gezichten waren helemaal rood geworden en onze haren nat.
En toen het half 4 was, moesten we weer terug naar school.
Zoooo, we waren wel heel moe hoor, sommige kinderen vielen zelfs in slaap in de bus, dus het was wel goed dat we weer teruggingen......
We vonden het hartstikke leuk....Dramales van juf Rebecca

Hallo allemaal,


Wij zijn groep 4 en hebben dinsdag 9 september een heel leuke dramales gehad van Rebecca.

Bij een dramales speel je kleine stukjes toneel en mag je doen of je iemand anders bent. Zo hebben wij gelopen, gewinkeld en zelfs gezwommen als koningen en koninginnen.

Ook gingen we “foto’s” maken met steeds een ander groepje dat een andere situatie uitbeeldde. Tussen de foto's door kwam er iemand de situatie “verstoren” zodat de foto veranderde.


            


Het was heel leuk !

 
 
Schooljaar 2013 - 2014
Groep 3
 
Grote schoonmaak

Nog een week en dan is het schooljaar ten einde. Dus....alles opruimen en schoonmaken.
Afgelopen donderdag mochten alle kinderen een schoonmaak doekje meenemen en konden ze aan de slag. Alle tafels en stoelen werden grondig gepoetst. Na afloop zag het er schoon uit en rook het heerlijk fris.

Bedankt juf Marijke.
Soundmixplaybackshow

Dit jaar deden voor het eerst ook de kleuters mee aan de show. Eigenlijk wel heel leuk, van K3 tot Conchita Wurst. En alle kinderen konden zo ook naar elkaar kijken. Een zeer geslaagde middag!


Afscheidsgroet van juf Freeke

Tja.......

Als ik terugkijk op het afgelopen jaar in groep 3, kan ik alleen maar zeggen, hoe gezellig ik het heb gehad met onze groep. Wat waren de kinderen enthousiast, bevlogen, leergierig en wat hebben ze toch weer veel geleerd in dit jaar. Het is omgevlogen!


Heel erg gek voor mij is toch wel dat ik het jaar niet op een gewone wijze afsluit, maar ja...8 weken Indonesië is wel een droom, die kan uitkomen, dankzij de welwillendheid en de bereidheid van Alice en Marijke.....


Hierbij wil ik alle kinderen, ouders, juf Marijke en meester Rik bedanken voor het hele leuke jaar.Ik wens jullie allen een hele fijne vakantie toe en hoop jullie allemaal gezond en wel terug te zien....


Enne.....ik zal de reuzevaranen en de orang-oetangs  de groeten doen.......

 

Liefs juf Freeke


OP HET PODIUM

  Op donderdagmiddag 26 juni hebben de kinderen uit groep 1/2 a, 1/2b en groep 3 gekeken naar een hele leuke show. Kinderen hadden namelijk voor de soundmix playbackshow heel goed geoefend en lieten het aan elkaar zien. Wat een goeie optredens hebben we gezien… Sommige kinderen durfden zelfs om door de microfoon te zingen… Nog even, dan zien we ze later misschien wel in een talentenjacht terug!!

Knap hoor!

Verkeersles

Op donderdagmiddag 19 juni hebben de leerlingen van groep 3 en 4 een fietscircuit afgelegd op het grote plein. Dit was een initiatief van leerlingen van het Da Vinci college.Ze mochten allemaal hun fiets meenemen en onder leiding van studenten een parcours afleggen op het plein. Zo langzaam mogelijk en zo snel mogelijk een traject afleggen.Zo langzaam mogelijk was wel erg lastig,maar het lukte een aantal kinderen prima.Zonder om te vallen. Daarna moesten ze een soort hindernisbaan fietsen;ze kwamen stoplichten en oversteekplaatsen tegen. Daarna hebben ze een echt diploma gekregen.

Een gezellige middag voor de kinderen. Helaas waren er na afloop wat fietssleutels zoek!


Dansen ToBe

Ook groep 3 krijgt 3 keer dansles van ToBe op school. Het blijft knap dat kinderen in zo'n korte tijd een dans aangeleerd krijgen. Het wordt een stoere dans, er zijn al een paar jongens gesignaleerd met 'breakdanceposes'.

   


Avondvierdaagse

Traditiegetrouw kwamen de kinderen helemaal behangen met snoep en cadeautjes over de eindstreep. Alle kinderen hebben de medaille verdiend, het waren 4 gezellige avonden waar ieder zijn beste beentje voor heeft gezet!

                                

En ook dag 3 hebben we uitgewandeld. Het leek eigenlijk wel meer dan 5 kilometer lopen. Dit keer kregen we een ijsje, Jazzlynn was jarig en trakteerde! En wat zijn we blij met de shirtjes gesponsord door de familie Verloop met hun bedrijf Profilus.


 De eerste 2 avonden van de Avondvierdaagse zitten er al op. Met een groep van 51 enthousiaste leerlingen en enthousiaste begeleiding, mooi weer, is het nu al een geslaagde activiteit.  De eerste avond stond juf Marijke langs de kant met appels, de tweede avond stonden juf Freeke en Saskia van de COKD met komkommers klaar, we zijn benieuwd wie er vanavond met wat lekkers klaar staat!


Koningsspelen

We waren bang dat de Koningsspelen weer in het water zouden vallen, maar wat hebben we geboft met het weer! Met de Kanga openden we samen met wethouder Van den Burght de spelen nadat hij had meegegeten met de Monkeys. Overal rond de school waren spelletjes, in groepjes liepen de kinderen rond en konden zo heerlijk spelen. De clinics waren ook een echt succes.
  

Proefjes met schaduw

De show van groep 3 voor de ouders


De kinderen van groep 3 hebben vier weken aan een voorstelling gewerkt.
We hebben heel veel gedaan namelijk: posters, uitnodigingen, een programmablad , materialen voor de acts gemaakt en heel veel geoefend op het podium.
Op de dag zelf hebben we ‘s ochtends een generale repetitie gehouden voor groepen 1/2 en 4.
Dit ging hartstikke goed, ook omdat we hulp kregen van Iza, Resy en Daphne uit groep 7.
’s Middags mochten de genodigden komen (elk kind mocht drie mensen uitnodigingen).
Voordat de voorstelling begon, konden ze een kaartje kopen bij de kassa. De genodigden werden door gastvrouwen naar de grote ruimte begeleid, waar Bailey de jassen in ontvangst nam.
Toen begon het grote spektakel!!!
Liedjes, opzegversje, toneelstukje en voorlezen. Dit alles aangekondigd door onze presentator: Dylan.
Onze show duurde drie kwartier en daarna kon iedereen in de klas wat eten en drinken.
Wat zijn wij trots op onze kinderen! Wat hebben ze het goed gedaan!


Spelletjesavond

Wat een bijzondere dag was dat toch...
We begonnen de dag met ouders in de klas, die een taalles mochten meemaken.
De kinderen lieten zien hoe ze oefenen en dat ging echt heel goed.
De ouders kregen ook af en toe een beurt tot groot amusement van de kinderen.
Na 3 kwartier hebben we de verjaardag van de vader van Lara gevierd....na verschillende liedjes te hebben gezongen,heeft hij ons ook nog getrakteerd...
Maar in plaats van 2 x naar school, mochten we 3 x, want we hadden 's avonds spelletjesavond!!!
Enkele uitspraken voor een goed avondje uit: " ik ga make-up opdoen" en "ik mag mijn mooiste jurk aan".
We hadden 's middags al 7 groepjes gemaakt, die onder begeleiding van 7 volwassenen gezelschapsspelletjes zouden gaan spelen.
Eenmaal s' avonds op school begonnen we met de bingo in de grote ruimte..dat was wel heeeeeel spannend. Rode gezichten van opwinding, muisstil om geen cijfer te missen, af en toe gezucht ....de spanning was om te snijden.
Maar...aan het eind hebben alle kinderen toch een hele mooie prijs kunnen uitzoeken.
Daarna terug naar de klas om spelletjes te doen,chips te eten en limonade te drinken.
Eigenlijk was de avond zo om.....wel een beetje jammer vonden de kinderen.
Om 20:00 uur werden de kinderen weer opgehaald en mochten ze door het donker terug naar huis.
Al met al een hele gezellige avond.
Bedankt ouderraad voor het organiseren van de avond, bedankt juffrouw Herma voor de bingo, bedankt alle ouders,die met ons de spelletjes hebben gespeeld.


Kijkje in groep 3

Afgelopen vrijdag konden de papa’s en mama’s van de leerlingen van groep 3 een kijkje nemen in de klas en een les “Lezen” volgen. Ondanks dat de ouders zo zouden kunnen zien hoe het er normaal aan toegaat tijdens de les was deze dag toch anders dan andere dagen in groep 3, want er was een jarige en nee niet één van de leerlingen, maar er was een jarige papa aanwezig. Voordat het “feest” kon losbarsten moest er eerst gewerkt worden. De kinderen lieten zien, maar vooral horen, op welke manier ze op school de letters, woordjes en zinnetjes leren. Via het digibord las de klas in koor alle woordjes en zinnetjes op en ook nog eens heel vlot…echt knap! Daarna moest er nog een opdracht gemaakt worden in het werkboek. Nadat alle werkboekjes gecontroleerd waren door juf Freeke of meester Rick was het tijd om de verjaardag te gaan vieren van de papa van Lara. De kinderen zongen uit volle borst meerdere liedjes waarna de papa van Lara de klas trakteerde. Toen was het tijd voor de papa’s en mama’s om naar huis te gaan. Het was een geslaagd kijkje in de klas van groep 3!

Denise de Ruiter
(mama van Jazzlynn)  

Wat hebben we zoal het eerste half jaar gedaan en ………
waar zijn we nu mee bezig in groep 3.

We hebben al een heleboel leuke dingen  gedaan, maar er wordt ook heel serieus en hard gewerkt aan andere zaken, zoals……….

LEZEN
Het gaat verschrikkelijk hard met het lezen in de groep. Twee weken geleden is kern 6 afgerond.
Dit betekent dat de leerlingen alle letters hebben gehad.
De klank groepen komen in de volgende kernen aan bod.
Op het moment oefenen we met mkmm-woorden (bijvoorbeeld:  kers, vals),  mmkm woorden (bijvoorbeeld:  glas, brood) en samengestelde woorden ( bijvoorbeeld:  zakdoek, voetbal).
De kinderen krijgen langere zinnen en teksten. Ook het begrijpend lezen doet zijn intrede.

Sinds deze week zijn we gestart met het TUTOR lezen. Dit houdt in dat de leerlingen van groep 8 tweemaal in de week een kwartier onze leerlingen in kleine groepjes begeleiden bij het lezen van zowel  woordjes als teksten.

Enkele leerlingen zijn al begonnen met begrijpend lezen . Dit zijn de boekjes van HUMPIE DUMPIE.

 

REKENEN
We zijn een paar weken geleden begonnen in het B boek.  We besteden veel aandacht aan het automatiseren onder de tien(erbij en eraf sommen), het splitsen van getallen onder de tien en de getallenlijn.
 We hebben tot nu toe de volgende sommen geoefend:
de nulgevallen(4-0=, 8-0=), de verdwijngevallen(7-7=, 3-3=,) de erbij 1 gevallen en de omkeringen(2+1=, 5+1=, 1+8=,1+6=), de eraf 1 gevallen(9-1=,6-1=)
 en de halveer gevallen(8-4=,10-5=).
Als extra materiaal gebruiken we de oefenboekjes, splitsboeken, allerlei leuke rekenspelletjes, het programma Ambrasoft  en Rekenweb op de computer.

De komen tijd blijven we veel herhalen van de stof zoals hierboven vermeld.
We gaan verder werken met  de volgende typen sommen: de erbij 2 en de eraf 2 gevallen, de bijna verdwijn gevallen(bijv. 6-5=,9-8=) en de bijna dubbelen(bijv. 4+3=, 5+4=).

Bovendien gaan we de komende tijd veel aandacht schenken aan verhaaltjessommen.

Keerkringshow

Vrijdag 14 februari was er een Keerkringshow waarin veel verschillende talenten naar voren kwamen. Toneelspelen, dichten, muziek maken, zingen, dansen, het kwam allemaal aan bod. Alle groepen hebben dit keer elkaar zien optreden, het was dus gezellig druk!


Prietpraat


Het verhaal van kern 6 heb ik voorgelezen. Een prima verhaal voor ons toneelstuk komende Keerkringshow.
Maar voor een toneelstuk moeten natuurlijk attributen worden gemaakt en dit was natuurlijk een leuke aanleiding voor een crea opdracht: het maken van dieren, bomen, bosjes.....
T. wilde wel de olifant maken.
Hij tekende deze op een wit papier en kleurde de olifant in met grijs potlood.
Op mijn voorstel om het op grijs papier te doen ,liet hij weten dat dit beter was, namelijk...je kon zo goed zijn ribben maken.
Waarop ik zei...ribben??
'Ja', zei hij, 'die ribben, die jij ook hebt, onder je neus en boven je lippen...'
Ik moest vreselijk lachen hierom en heb hem niet, zoals het eigenlijk hoort, verbeterd.
Dit woord behoort vanaf nu ook tot mijn vocabulaire..evengoed als...lippenstippen en prongelukje...
Heerlijk he??!!!
 
 Hier zijn de "ribben" van de olifant goed te zien!
Voorleesontbijt
  

In het kader van de Nationale Voorleesdagen is op woensdag 22 januari in alle groepen voorgelezen terwijl de kinderen hun ontbijtje oppeuzelden. Bij de Monkeys, Kruimeltje en bij de groepen 1 t/m 3 zijn leerlingen geweest van het Da Vinci College om voor te lezen. Bij de groepen 4 t/m 8 hebben de leerkrachten zelf voorgelezen. Veel kinderen kwamen net als de leerkrachten zo hun bed uitrollen en kwamen in hun pyjama naar school!

Kerstfeest

Spannend, spannend, spannend!!!
Al dagen van tevoren kwamen de vragen :”Juf gaan we vanavond op school eten?”
De kinderen waren er erg mee bezig.
Op  donderdagochtend groepjes maken en de tafels mooi versieren. De middag in afwachting van het gezellige feest.

Al vroeg werden de lekkere hapjes van alle ouders binnen gebracht. Tjonge wat zag het er weer  fantastisch uit. De ouders hadden duidelijk hun best gedaan. Lange tafels vol met pizza, cakejes, fruit spiesjes, kleine broodjes van bladerdeeg met worstjes, gehaktballetjes, hartige kleine taartjes, kortom teveel om  op te noemen.

De klas was ‘s avonds erg gezellig met kerstverlichting , kaarsjes en de open haard op het digibord(altijd weer een succes).
Dan de kinderen. Oh, Oh wat zagen ze er prachtig uit. De haren van de dames: ware kunstwerkjes met glitter, lintjes en strikjes. De heren: in een net kostuum met strik of stropdas.
Het eten vonden ze heerlijk. Er werden bordjes vol de klas in gedragen en iedereen zat heerlijk te smikkelen.
Na het eten gingen we in de grote ruimte nog alle optredens  beluisteren en bekijken. Het was een mooie afsluiting van de avond. De kinderen gingen voldaan en tevreden naar huis.
Ondertussen konden de wachtende ouders al genieten van een oliebol met glühwein, aangeboden door de ouderraad, op het plein.

Het was een zeer geslaagde avond !!!

De kerstcrea


's Morgens staan de knutselspullen al klaar op de diverse werktafels. Er is een openhaard op het digibord en de kerstmuziek klinkt door het lokaal. Er is een echte kerstsfeer. De kinderen kunnen uit zes knutselwerkjes kiezen. Kerstbomen maken van vouwkarton met een stam van echt hout, kerstmannetje van klei, druktechniek met kerstvormen, kerstkrans maken van papieren handen, kerstkaart maken met lint en kerstster plakken van wasknijpers.
De kinderen kwamen laaiend enthousiast binnen. Eersthebben we in de kring een digitaal prentenboek bekeken, daarna een korte uitleg in het bijzijn van alle ouders, die kwamen helpen. Al gauw werd de energie omgezet in harde arbeid. Zo wat werden er mooie werkjes gemaakt en wat waren ze goed bezig. Je hoorde ze niet en er was een gezellige sfeer. Als ze een werkje af hadden konden ze weer aanschuiven bij een volgend werkje. Zelfs in de pauze wilden ze niet naar buiten.
Eenmaal weer binnen gingen ze, na wat drinken en een lekker kerstkransje weer aan de slag. De ochtend vloog voorbij en voordat we het wisten moesten we opruimen om naar huis te gaan. Sommige hadden aan het einde van de ochtend vier of vijf werkjes af!!! Nog een laatste gesprekje over de ochtend en een bedankje aan alle hulpouders was het al weer tijd om naar huis te gaan. Het was een zeer geslaagde crea met fantastische resultaten.

Sinterklaas

Wat was dat weer een leuke en spannende tijd voor de kinderen.....
Het begon al met het schoenzetten....
Dat ging dit jaar anders dan anders.
We kregen een brief van Sinterklaas, dat de kinderen onder begeleiding van hun ouders/verzorgers in het donker naar school mochten komen om hun schoen te zetten.
Wat een feest was dat. Het plein zag er enorm mooi versierd uit en er stond een kraampje waar je speculaas en wat lekkers te drinken kon krijgen.
En dan die sinterklaasmuziek, verzorgd door de discopiet.....machtig!
Toen iedereen eenmaal binnen in de grote ruimte was,konden de kinderen hun ingestudeerde liedjes aan de piet laten horen en hun schoen zetten.
Maar......de volgende dag was er toch wat raars aan de hand...want de schoenen waren leeg!!!
Gelukkig werd dit al snel opgelost.
De pietjes in opleiding kwamen alsnog de schoencadeautjes brengen met wat lekkers erbij.

Ook gebeurde er in de klas rare dingen.
Opeens stond er een zak met cadeautjes in de klas, die we nog niet mochten uitpakken.
Juf Freeke wist dat niet en pakte haar cadeautje uit en raad eens wat er in zat??
Een oude gebruikte afwasborstel!!! Nou ja.......
Een paar dagen later was de zak weer verdwenen, maar op het bureau lag een ander pak voor de juffen.
Wij dachten dat het een boek was, want dat wilden we graag...., maar we hebben het toen niet gelijk uitgepakt hoor.
Wel spannend, dat wachten tot 5 december..

5 december was de aankomst van Sinterklaas.
Wie had dat nou verwacht...Sinterklaas op een scooter!!!
Ik snap wel dat hij zoiets ook wel wil proberen hoor, toch wel leuk en ook heel anders dan altijd op een paard....
Wat zagen de pieten er leuk uit op al die prachtig versierde stepjes en fietsen..
In de grote ruimte hebben we nog even de pietendans aan Sinterklaas laten zien, want hij was er niet bij toen we hem op het plein gedaan hadden met alle pietjes..
Meester Rik heeft nog even een karatekunstje aan zwarte piet geleerd (oeh, piet was wel een beetje bang, maar dat was nergens voor nodig),
Natuurlijk hebben we nog gezongen en onze gemaakte tekeningen aan hem gegeven.
en na afloop kregen we hele leuke cadeautjes.
De meisjes kregen tasjes, die ze zelf kunnen versieren met allemaal mooie dingen en de jongens een dartbord.
Gelukkig met foamballen en niet met die enge pijltjes..., want dan ziteen er opeens allemaal gaatjes in het behang..
Nog even naar het laatste gedeelte van de sinterklaasfilm gekeken en opeens was het tijd om naar huis te gaan.
Wat was dit weer leuk!!
Bedankt iedereen, die zo goed heeft meegeholpen om dit kinderfeest weer tot een succes te maken...

Beste ouders/verzorgers van de leerlingen in groep 3.

Ik ga mijzelf even aan U voorstellen. Mijn naam is Marijke Janné, een moeder van twee grote kinderen, die niet meer thuis wonen. Ik ben opgegroeid in Amsterdam en woon nu 13 jaar in Dordrecht. Mijn hobby's zijn spinning, wielrennen, zumba, tuinieren, skiën, thrillers lezen, sieraden maken van fietsbanden , mijn vier katten verzorgen en vertroetelen en het huishouden doen. Oh ja, en dan ben ik ook nog juf van jullie kinderen.
Een baan, die ik nu al meer dan 35 jaar doe, nog steeds met heel veel plezier.
Het was even wennen voor mij. Nieuwe namen en na ongeveer zeven jaar weer een groep 3. Ik heb er heel veel zin in.
Zes jaar geleden heb ik ook met Freeke Houtman een groep gehad. Die samenwerking was zeer prettig. Wij proberen er een gezellig en leerzaam jaar van te maken.
De eerste weken zitten er al weer op. Een fijne start, het voelt goed.
De dagen zijn natuurlijk in het begin voor de kinderen erg vermoeiend. Lang achter elkaar op een stoel zitten en aandachtig luisteren. Maar het gaat fantastisch!
Twintig leerlingen in de groep dat is een mooi aantal.
Wie zitten erin onze groep?
De jongens zijn Sven, Jay, Dylan, Bjorn, Joris, Bailey, Timo, Hamza en de meiden
Jazzlynn, Jayla, Dewi, Esmee,Veronica, Romy, Iris, Anouska, Deborah, Evelien, Sterre en Indy.
In de groep hebben wij ook 2 meesters, meester Hans Harmsen en Meester Rik Schaap.
Meester Hans komt elke dinsdag en meester Rik komt elke woensdag, donderdag en vrijdag.
Wij hebben nu al acht woorden geleerd en kern 1 wordt volgende week afgesloten.
Met rekenen staat het herhalen van rekenbegrippen centraal en aantallen onder de tien.
We hebben ook een fijne geslaagde schoolreis gehad.

Met vriendelijke groet
Juf Marijke.


Schoolreisje groep 3 en 4 naar Dippiedoe
                              
Met rode wangetjes,soms met een klein beetje raar gevoel in de buik,met in de tasjes en rugzakjes een lunchpakketje,snoep en regenkleding,vol verwachting en toch ook wel heel spannend.....op naar school,want de kinderen uit groep 3 en groep 4 gaan op schoolreis.....
In de klas nog even een kort filmpje over Dippiedoe bekeken om ze te enthousiasmeren...en ja,het werkte!
De oh's en de ah's en "daar ga ik in" waren een paar klassen verder vast te horen.
De (helaas geen disco) bus vertrok om 9:00 u,uitgezwaaid door enthousiaste ouders,die toch ook maar hopen dat alles goed gaat.....
Na een dik uurtje ging er een luid hoera op,toen de chauffeuse vertelde dat we er waren.
Buiten gingen alle kinders bij hun eigen "groepsouder" staan en na een korte infostop gingen de groepjes uiteen.
Eerst maar de buitenattracties,want tja... er kan nog een buitje vallen...
En wat was er veel te doen: klimtorens,2 achtbanen,grote speeltuin,trapautootjes,het schip,carrousel,treintje,draaimolen enz.
Na de lunch van 12:30 u op naar binnen...
Een superglijbaan,waar je op een soort kleedje met je voeten in een zak moest,waardoor je superhard ging,
Een enorm klim-en klautergeval met een ballenbak eronder,paardjes,gondel,carrousel,een bioscoopje,spookhuisje,botsauto's en vast nog veel meer.
De kinderen zoefden met rode hoofden voorbij,geen tijd voor een praatje,want ze hadden nog zoveel te spelen..
Maar ja...aan alles komt een eind,tijd om te vertrekken.
Nog even een ijsje en dan de bus in... precies om 16:u op school enne......geen regen gehad!!!!!!!
Wat was dit een superdag!
Bedankt ouders en stagiaires voor al jullie hulp!!!!!!!!